bemutatkozás programok hírlevél cikk

Várandósság és szülés

Előadás

Testi változások

Lelki folyamatok

A szülésről

A szülés után

 

Farfekvéses forgolódás

A 30. hét környékén még a babák egyötöde farfekvéses, azután előbb utóbb általában befordulnak fejjel lefelé. Ha a 35. hétig ez mégsem történne meg, akkor sem kell kétségbe esni, de talán ilyenkor már jó elkezdeni kicsit kívülről is segíteni a babának megtalálni a „helyes” pozíciót.

Azt javaslom, hogy előtte beszéld meg az orvosoddal vagy a választott bábáddal hogy pontosan milyen helyzetben is van a baba és hogy ha fejjel lefelé fordul, szerintük melyik irány a legvalószínűbb. Ezt azért jó, ha tudod, mert akkor gondolataiddal, mozdulataiddal tudatosan is segítheted arrafelé.

A legáltalánosabban elterjedt tanács ilyenkor, hogy a kismama sétáljon naponta egy órát. A sétáló mozgás és a gravitáció a baba fejét - ami testének legnagyobb és legnehezebb része - a medence felé csalogatja.

A séta kiegészítéseként párnákkal lehet felpolcolni a medence tájékot.

Talán nem ennyire ismert az, hogy a négykézlábon mászás is hatékony segítség lehet.

 A mászás után vagy közben kellemes lehet kicsit kilazulni a térdelő-mellkasleengedő pózban.

Lehet próbálkozni homeopátiás szerekkel is. A Pulsatilla egy általánosan elfogadott szer erre a problémára, de nem árt egy homeopata orvost is felkeresni, aki megmondja, hogy pontosan milyen potenciált vegyél és/vagy alkati szered megtalálásában is segít.

Az akupunktúrás kezeléshez is szakemberre van szükség, illetve, ha a pároddal mész, akkor esetleg megkérhetitek, hogy mutassa meg, hogy hogyan kell moxázni a kislábujj azon pontját, amely összeköttetésben van a méhhel.

Ha lelkiismeretesen végzed az iménti gyakorlatokat és az alternatív gyógymódok nyújtotta lehetőségeket is kihasználod, akkor a baba valószínűleg a megfelelő irányba fog fordulni. Relaxációs gyakorlatok is hasznosak lehetnek, mert ezek oldhatják benned a farvekvéssel kapcsolatos feszültségeket.

És végül egy „varázslatos” történet: egy jógacsoport egyik tagja már a kórházban volt, mert másnapra volt kitűzve  a programozott császármetszés, ugyanis a megszületendő nem volt hajlandó befordulni fejjel lefelé. Akkor este a jóga után a csoport együtt gondolt a kismamára azzal a kívánsággal, hogy ha egy mód van rá, ne legyen mégse császármetszés. És hogy, hogy nem másnap reggelre a baba befordult, a császár elmaradt és néhány nap múlva megszületett természetesen.

Az utolsó pillanatban is van remény, csak higgyünk kisbabánk és a testünk csodálatos képességeiben!